Toner från medelhavet

Nu när det är kallt och grått ute blir man ju väldigt sugen på att åka ner till länderna runt medelhavet för att få chans till lite sol och värme. Det är en hel del länder runt havet så möjligheten till många upplevelser finns verkligen. Först tänkte jag att på Italien, Grekland och spanska kusten, det är inte jättevarmt där under vintermånaderna. Men man kan ju faktiskt resa till norra Afrika också och ändå uppleva och doppa tårna i medelhavet. jag Jag personligen trivs med “vårvärme” och skulle mer än gärna slå mig ner på någon mysig taverna eller bistro och avnjuta lite god plockmat med smaker från medelhavet. Ett vanligt resemål är Grekland och Spanien för oss svenskar, och det är inte så konstigt. Kulturen, maten, och miljön får en att vilja återvända!

Bila i Europa?

Att bila ner till medelhavet har blivit populärt genom åren. Det är en enorm möjlighet till att få se fina platser och uppleva små byar och lokala matmarknader som man annars inte skulle veta om. Reser man med flyg så åker man ju faktiskt raka vägen till en destination. När jag själv bilade så har jag ett starkt minne när vi passerade Österrikes gränser. Vädret var alldeles underbart och bergen i bakgrunden skapade en riktig vykortsvy. Vi hade bestämt oss för att stanna över natten i ett litet samhälle i Norra Italien. Efter att vi hade lämnat packningen på rummet så tog vi oss ner till den lokala restaurangen för en bit mat. Kvällen var ljummen och man behövde en tunn tröja för att inte frysa. I högtalaren spelades härlig italiensk musik på radio och befolkningen var så vänliga. Den kvällen åt jag nog min absolut godaste pasta, tillsammans med ett perfekt lagrat rödvin.

Södra Europa är fullt av möjligheter

Hur många gånger har man inte fått erbjudanden i brevlådan eller sett reklam för stora kryssningsfartyg? Jag tänkte först att det lätt blir rätt trist att sitta på en båt i ett par dagar men jag gav det en chans för några år sedan. Faktum är att det blev en upplevelse för livet med kryssningmedelhavet. Aldrig har jag fått sån service och bekvämlighet. Vi gjorde ett par stopp runt om i medelhavet och fick chansen att uppleva massor med platser. Det fanns guidade turer på varje destination, men flera gånger gick vi vår egna väg och var tillbaka på fartyget strax innan avgång. Maten ombord var superb och varje dag fanns både aktiviteter och underhållning. Man förstår nog inte från början hur stora dessa fartyg är. Jag kan säga att finlandsfärjorna kan slänga sig i väggen jämfört med detta. personalen är också enormt serviceminded, och tar man sig lite tid att samtala med dem så får man riktigt spännande historier berättade för sig.