Arbeta som musiker

Att arbeta och livnära sig som musiker är faktiskt fullt möjligt, även om det för många musikintresserade kan tyckas vara en ouppnåelig dröm. Många tror att man måste bli en känd artist för att kunna leva som musiker, men det stämmer faktiskt inte alls. Det finns många i Sverige som har musiken som heltidssyssla utan att vara kända och utan en massa fans. Inom musiken finns det många olika yrkesgrupper och hur ens arbetsdag ser ut beror helt på vilken typ av musiker man är. Visst finns det en del som främst jobbar med att skriva och öva in musik för att sedan ha spelningar med stor publik, men den stora majoriteten som kan livnära sig som musiker gör något helt annat.

Ett musikaliskt yrke

Att arbeta som musiker kan innebära att man är kyrkomusiker, musiklärare, ljudtekniker, sångskrivare eller körledare. Detta är bara några få exempel på de inriktningar man kan ha som musiker. De flesta som är musiker brukar ganska tidigt rikta in sig på ett område där man faktiskt kan livnära sig på musiken. Precis som många andra konstnärer har svårt att leva på sin konst är det svårt att tjäna pengar på sin egen musik. Många anser att man måste spela sådant som drar in pengar för att kunna överleva, men att göra det skulle kännas som att man svek sin egen musik som kanske inte är kommersiellt gångbar. Därför hittar du många människor som drömmer om ett genombrott i olika yrken där musiken står i centrum. Trots allt så är det just musiken som de brinner för och även om de kanske inte blir kända får de spendera hela dagarna med att jobba med sin konstform.

Att hitta jobb inom musiken

Vill du hitta jobb som musiker gäller det alltså att veta vilket typ av yrke som skulle passa dig. För att bli kyrkomusiker, studiotekniker, ljudingenjör och andra yrken som kräver specialkunskap måste man i regel gå en utbildning. Dessa kan man hitta på folkhögskolor, men även på högskolor och universitet. En del jobb kräver inte någon speciell utbildning och dessa kan man vanligtvis få genom kontakter och även genom sajten netjobs.com kan du hitta jobb inom musiken som inte kräver utbildning. Självklart måste du dock vara en duktig musiker. En del som är riktigt duktiga på ett instrument väljer att bli musiklärare. Då kan man dela med sig av de kunskaper och färdigheter som man själv har lärt sig. Dessutom kanske man får chansen att lära upp Sveriges nästa stora stjärna.