Melodifestivalen – musik för hela familjen

Den största musikfesten för svenskar är utan tvekan Melodifestivalen – i alla fall om man tycker om schlager, paljetter och dramatik. Det är uppenbarligen många i Sverige som kan identifiera sig med detta, då finalen i Melodifestivalen varje år har knappa 4 miljoner tittare. En sak som gör Melodifestivalen så populär är sannolikt att det är ett program som passar för hela familjen. Faktum är att många av de låtar som deltar i Melodifestivalen blir favoriter på förskolor över hela landet när tävlingen är över. Samtidigt har programmet både musik och skämt som tilltalar vuxna, vilket gör att alla, oavsett ålder, kan underhållas av programmet tillsammans. Eftersom man som familj gör det mesta tillsammans, inte bara att se på Mellon, kan det vara en bra idé att investera i en familjesäng. Det är den perfekta sängen att placera i exempelvis sommarstugan eller fjällstugan där det är ont om plats, eftersom man med en familjesäng får plats med hela familjen på en yta som motsvarar en vanlig dubbelsäng.

Melodifestivalens familjevänliga status har dock ifrågasatts tidvis under de senaste åren. Ett sådant tillfälle var då Lisa Ajax bidrag ”I don’t give a”, som var med i tävlingen år 2017, innehöll ordet ”fuck”. I Eurovision är det ordet bannlyst, men det tilläts i Melodifestivalen, vilket fick många att höja på ögonbrynen.

Kritiken kring sådana ordval lär dock inte sätta käppar i hjulet för Sveriges mest sedda program (möjligtvis med undantag av Kalle Anka på julafton). Melodifestivalen har anordnats sedan 1958, och ända sedan det året har tävlingen fungerat som urvalsprocess för Sveriges bidrag till Eurovision Song Contest. Formatet har onekligen varit framgångsrikt, då hela 6 vinnare för Sverige har valts ut med denna metod. Endast Irland har vunnit Eurovision fler gånger, med sina sju vinster, men den senaste av dessa var år 1996, medan Sverige har vunnit två gånger under 2010-talet: år 2012 med Loreens ”Euphoria” och 2015 med Måns Zelmerlöws ”Heroes”.

Melodifestivalen har dessutom växt under åren. Fram till år 2001 avgjordes tävlingen under en enda kväll, men år 2002 använde man sig för första gången av det uttagningssystem som används idag, med fyra deltävlingar, andra chansen och en stor final. Detta har möjliggjort att fler bidrag deltar, vilket har gett en större bredd när det gäller genrer och artister. Vanligtvis deltar några gamla ”schlagerrävar” varje år, till exempel Kikki Danielsson, Charlotte Perelli, Carola, Linda Bengtzing eller Nanne Grönvall, i kombination med nya, oupptäckta artister och unga popstjärnor som Anton Ewald, Lisa Ajax, Wiktoria och Danny Saucedo. Vanligtvis förekommer också en eller flera jokrar eller skämtnummer, som Samir & Viktor eller Sean Banan – vilka oftast är de som tilltalar den yngre publiken mest.