Tillåten musik vid begravningar

När en person går bort är det ett antal olika faktorer som avgör hur begravningen ska gå till. Beroende på trosåskådning, personlighet och kanske till och med egna önskemål bör akten utföras på ett respektfullt men också individuellt sätt. Musiken är därför ett viktigt val.

Om du ska delta i planeringen av en begravning kan det vara svårt att veta vilken musik som passar bäst, om den bortgångne inte uttryckt specifika önskemål. När du anlitar Sveriges begravningsbyråer kan du få hjälp att fatta rätt beslut i många frågor, inklusive vilken musik som ska spelas.

Musik enligt trosuppfattning

Om den bortgångne tillhört en viss religion finns det vissa regler som bör respekteras. Vid judiska, muslimska såväl som kristen-ortodoxa begravningar brukar man inte spela regelrätt musik, även om böner och/eller mässande utförs av imam/rabbi/präst. Vid katolska begravningar tillåts endast religiös musik. Vid en begravning i svenska kyrkan är minst två psalmer obligatoriska, men det går också bra att lägga till musik av annan art.

Populära låtar vid begravningar

När du talar med Sveriges begravningsbyråer kommer du säkert få höra om olika populära låtar som brukar spelas vid begravningar. Det kan vara allt från Björn Skifs till Bach och genrer som hårdrock eller amerikanska powerballader är vanliga. Musiken är till för att hedra den som gått bort men också för att ge de närvarande fina minnen och tröst.