Musik – en stämningshöjare på festen

Musik och fest är nästan synonymer och med rätt musik kan en fest lyftas till nya höjder. Det spelar ingen roll vilken slags fest som du ska ha, liten eller stor, du kan använda musik som en riktigt stämningshöjare, så länge du har rätt musik till rätt tillfälle.

Musik – det mindre sammanhanget

De flesta människor blir berörda av musik. Om du ska hålla i ett kalas kan du använda musik för att både höja stämningen, men också skapa mer gemenskap och glädje. Det är många som felaktigt tänker att det måste vara en stor fest för att det ska passa med musik, men musik passar på alla tillställningar, men på olika sätt. Om du är gravid och planerar en babyshow kan du spela lättsam pianojazz i bakgrunden. Det ramar in festen på ett bra sätt, då det å ena sidan är ett kalas som riktar sig till vuxna, å andra sidan är barn i fokus. Om du ska hålla i en babyshow, eller gå på en, hittar du många roliga saker som blöjtårta, söta muffinsformar och tårtdekoration hos Barnkalaset.se. Vill du vara lite klurig med ditt musikval kan du välja den svenska jazzlegenden Jan Johansson som skrev musiken “Här kommer Pippi Långstrump”.

Ett annat sätt att använda musik på en mindre fest eller födelsedagskalas är att som gäst ta med en trumpet eller gitarr och sjunga ”Ja må hon leva” eller annan sång för födelsedagsbarnet. Om födelsedagsbarnet har ett piano kan du träna in en annorlunda variant på ”Happy Birthday”. Vänta gärna med att framföra numret till så många gästar som möjligt har kommit, då det är något som både födelsedagsbarn och gäster tycker är roligt. Hjärta är viktigare än skicklighet, då det blir mer som ett levande födelsedagskort, än en konsert. Om du inte är så duktig på att spela ser du till att andra, gärna barn, sjunger – då blir du förlåten om du bara fixar de enklaste ackorden.

De stora festerna

Om du fyller jämt, eller om hela släkten samt alla vänner ska fira midsommar hos dig, bör du satsa på kända låtar, från 60-talet och framåt. Skippa ditt udda favoritband som sjunger om att alla borde vara veganer eller symfoniorkestern som spelar Beethovens tolfte – den där symfonin som nästan ingen har hört. På sommarfesten kan du låta musiken gå i “Allsång på Skansens” fotspår. Blanda också nytt och gammalt. Du kommer bli förvånad över hur många som börjar sjunga med i ”Rönnerdahl” och ”Främling”.

Vid företagsevent är levande musik att föredra. Du kan hitta ett lokalt band som gärna spelar under tiden som företaget bjuder på kaffe och tårta och visar upp de nya produkterna. Om du på en stor privatfest gärna ska blanda musikstil och artister, gäller motsatsen på ett företagsevent. Musiken finns bara där för att lyfta och dra kunder, inte få uppmärksamhet. Dock bör du satsa på kända sånger som bandet kan, som “Where the streets have no name”, ”Hey Brother” och Bruce Springsteens ”Born in the US”, eller liknande låtar i den musikgenre som kommer kunna lyfta dina produkter på rätt sätt.