Kom i form med musik

Träning är ett nödvändigt ont för många men genom några smarta knep går det att göra träningen både roligare och få den att kännas lättare. Ett av de enklaste sätten att öka motivationen är att lyssna på sina favoritartister under träningspassen.

Musik har i flera studier visat sig ge förbättrad effekt på träningsresultaten, bland annat därför att musiken ger extra energi och välmående under tuffa träningspass. Tack vare den tekniska utvecklingen de senaste åren är det idag möjligt att lyssna på musik på ett enkelt sätt via din mobil oavsett var du befinner dig. Med ett par hörlurar som sitter bra i öronen och din favoritspellista som sällskap under träningen flyger tiden förbi utan att träningen känns jobbig. Ytterligare bra sätt att öka träningsmotivationen är att ha med en smartwatch på träningspassen eftersom du då får svart på vitt hur mycket du har tränat. Flera av de smarta klockorna kan användas för att spåra aktiviteter som till exempel löpning och cykling och du kan dessutom koppla klockan till din mobil för att ta emot sms och samtal.

Olika spellistor för olika träningspass

För att du ska få maximal effekt av musiken under dina träningspass gäller det att förbereda en bra lista med rätt typ av musik beroende på vilken typ av pass du ska genomföra. Om du till exempel tycker om att springa är det en bra idé att ha några olika spellistor med musik i olika tempo. Till de snabba passen passar musik med hög BPM (beats per minute), d.v.s. taktslag per minut. Omedvetet kommer du att springa i samma takt som musiken och får på så sätt hjälp att öka farten under de tuffa löprundorna. Varför inte döpa spellistorna till olika namn, såsom intervall, distans och lugna pass? På så sätt blir det enkelt att välja musik och du behöver inte lägga tid på att komponera en lista inför varje pass. Om du tycker det är svårt att komma på vilken musik du ska välja finns det mängder av skapade spellistor för träning att ta del av via olika streamingtjänster.

För yoga eller styrketräning krävs en annan typ av musik för att få rätt känsla under träningen. Till yogan passar lugn musik med inslag av naturljud som regn, fågelkvitter eller vågor mot en strand. På styrkepasset föredrar många hårdrock eller tung hip hop för att få extra energi till tunga lyft. Musik kan självklart användas vid varje träningspass men om du har långa pass kan det ibland vara en fördel att vänta med musiken till slutet av passet. Genom att börja utan musik och sedan starta musiken mot slutet när energin börjar ta slut kan du få hjälp att lyckas pressa ut de sista krafterna och prestera på topp. Detta tips passar bra under maratonlopp och andra långa konditionslopp då krafterna börjar sina efter flera timmars löpning, cykling eller skidåkning.