Musik till bröllopsfesten

När han har gått ner på knä och friat, hon har tackat ja och datumet är satt börjar förberedelserna för den största dagen i mannaminne. Det är kläder, smink, tårta, kyrka, fotograf, blommor, musik, lokal, ringar, ringbärare, placeringskort, huvudvärk, stress och en nervös brud. Ska det vara levande musik, dansband eller ska det vara en discjockey?

Att det är dyrt med bröllop känner nog de flesta till, men att det är mycket dyrare för att det handlar om ett bröllop istället för en 40-årsfest känns på ett sätt orimligt. Tårtan är dyrare till ett bröllop även om samma tårta skulle kunna fungera på en 40-årsfest. En bröllops-DJ kan vara dyrare än om samma DJ skulle spela på ett kalas. Ordet bröllop är magiskt. Det finns dock en viktig detalj som skiljer ett bröllop från en fin födelsedagsfest och det är själva ringarna. Det kan leda till en hel del stress, att hitta rätt ringar till rätt pris. Pris, material och design tummas det inte med hos Schalins ringar, där hittar du din drömring till vettigt pris och i olika material. En underbart vacker ring med diamant, guld och roséguld väcker alltid uppmärksamhet.

Att välja rätt musik

Musiken är viktig. Det ska oftast vara en bröllopsvals och första dansen, och så ska det vara bakgrundsmusik när maten serveras och det ska vara dansmusik så att folk kommer upp och rör på sig. Musiken ska hjälpa till att hålla stämningen på topp och inbjuda till dans. Självklart spelar brudparets ålder roll, vilken typ av bröllop de har och vilka gästerna är. Ett vikingabröllop har normalt sett inte soul och rap med på musiklistan och det svartsminkade emo-brudparet spelar säkert inte “Sweet Dreams Are Made Of This” med Eurythmics utan med Marilyn Manson istället.

För att göra det enklare att hitta rätt musik till bröllopet har Musikguiden i P3, Sveriges Radio, gjort ett program där de pratar med bröllops-DJ’s och listar den bästa musiken. Tidningen Amelia har skrivit om de 30 mest populära låtarna på bröllopsfesten enligt musikstreamingtjänsten Spotify. På första plats ligger Journeys “Don’t Stop Believin” när det gäller låtvalet på festen.

Fel låtval

Det finns många låtar som är så gott som ett måste på bröllopsfesten, men det finns också de låtarna du borde undvika att ha med på spellistan. Här hittar vi Joy Divisions “Love Will Tear Us Apart”, Håkan Hellströms “Den fulaste flickan i världen” och U2’s “I Still Haven’t Found What I’m Looking For” för att nämna några. Att välja fel låtar kommer garanterat göra att gammelmoster Agda har synpunkter, svärföräldrar är heller inte att leka med då de allra flesta vill ha ett så perfekt bröllop som möjligt till sina älskade barn. Fel musik kan lätt förstöra stämningen. Att ha olika teman på musiken utifrån brudparets intressen är aldrig fel oavsett vad släkten tycker, men det passar kanske bättre med en skiva hårdrocksballader än Björn Rosenström om det är ett hårdrockspar som gifter sig.