Musik på begravning

En begravning kan se ut på olika sätt. Det är de anhörigas tillfälle att ta farväl av personen som har gått bort och många gånger vill man att begravningen ska bli så personlig som möjligt och spegla den avlidnes liv och personlighet. När det kommer till musikval är det ytterst individuellt. Kanske finns det önskemål från den avlidne själv som man måste ta hänsyn till, eller kanske vill man ha en helt stilla begravningsceremoni helt utan musik. De flesta begravningskapell eller lokaler erbjuder en musikspelare så att man kan ta med egen musik om man så önskar, eller så kan man komma överens med kyrkomusikern om vilken typ av musik som ska spelas under ceremonin. Ofta är det vackert att låta musikern spela ett stycke på piano eller orgel, vilket också är det vanligaste alternativet som de flesta väljer.

Ett häfte med noter

En begravning behöver inte vara en dyster tillställning. Man kan även skapa en ljus och fridfull ceremoni. Huvudsaken är att man ska hedra den avlidne och tillsammans minnas denne på ett respektfullt och passande sätt. Även vad man har på sig ska vara respektfullt och stiligt. Passande utstyrsel till en begravning kan man hitta till exempel på Shopello. Det finns vissa regler man ska förhålla sig till när det kommer till begravningar. Är man osäker på vad som gäller, kan man prata igenom alla detaljer med prästen eller begravningsförrättaren innan det är dags för ceremonin, så att man kan meddela alla gäster om de gällande reglerna i god tid innan begravningen. Samma gäller musiken. Man kan inte spela vad som helst, utan musik ska alltid diskuteras i förväg med kyrkomusikern som godkänner musikvalet. Annat som kan vara bra att veta, är att man även kan låna ett så kallat bårtäcke för att täcka kistan med från de flesta församlingar. Det är ett vackert tygstycke som man lägger på kistan och passar fint som alternativ till blommor eller annan kistdekoration. Ofta passar täcket ihop med den övriga inredningen i lokalen eller kapellet.

Kyrklig eller borgerlig begravning

Psalmböcker på hylla

Idag är det många som väljer att ha en så kallad borgerlig begravning, utan religiös anknytning. För denna typ av begravning kan man ofta ha lite annorlunda regler än vid kyrkliga begravningar. Begravningen förrättas av en så kallad begravningsförrättare, som oftast utses av kommunen. Vissa kapell lånas ut även till borgerliga begravningar och då täcks eventuella religiösa symboler över, eller avlägsnas under ceremonin. Vid denna typ av begravning erbjuds ingen kyrkomusiker, utan då står de anhöriga för musiken i form av en solist eller inspelad musik. Kyrkliga begravningar uträttas av Svenska Kyrkan och oftast sker då ceremonin i ett kapell eller i kyrkan. svenska kyrkan tipsar om olika psalmer inför den kommande begravningen, samt man kommer överens om man vill ha egen musik, orgel eller piano på begravningen. Det är alltid kyrkomusikern som står för musiken, men man kan som sagt diskutera vilken typ av musik man önskar, för att komma överens om passande tema. Musiken man väljer ska spegla den avlidne, så bra val är favoritlåten, eller någon annan typ av musik som var viktig för personen i fråga.