Hitta din musik och din outfit

Musik kanske är världens äldsta underhållning. Ingen vet nog precis när man kan säga att musik som koncept uppstod bland människor. Troligen har människan mycket tidigt använt sig av rytmer och knackningar på trä eller på sten i olika ritualer. Kanske nynnade de för att lugna sina barn när de vilda djuren smög förbi utanför grottan och liknande. Så länge människan har varit kapabel att forma ljud med mun och struphuvud har vi troligen skapat något form av ljud som till slut blev till sång och melodier.

Musik är ett viktigt inslag i alla kulturer precis över hela världen, men den kan vara oerhört olika. Det visar hur otroligt mångfacetterad mänskligheten och vår hjärna är, som kan hitta på så många olika typer av musik (mestadels för underhållning).

Kläder och musik

Som de flesta känner till finns det en stor mängd olika musikstilar och de flesta har en tillhörande klädstil som ingår om man riktigt vill visa vilken musik man praktiserar eller lyssnar på. Vem minns inte 80-talets synthare som plötsligt konkurrerade med de gamla hårdrockarna om ungdomarnas gunst (och pengar, när de köpte plattorna). Här såg givetvis också klädbranschen en stor möjlighet att tjäna pengar på en ny stil. Så där har det fortsatt. Idag finns förutom dessa två musik- och klädstilar, exempelvis grunge, country, black metal, disco – ja, egentligen hur många stilar som helst!

Det står var och en fritt att gå in för detta med kläder som matchar musiken eller inte, men ofta gör man det relativt medvetet, för att visa vem man är. Speciellt för artister är det givetvis viktigt att visa vilken musikstil de står för så att publiken är med på noterna på ett enkelt sätt.

Hårdrock och Halloween

Ibland är kläderna viktigare än musiken, tex när man ska hitta en Halloween-kostym till höstens party. Då är det troligen mest intressant att hitta på ett tema för festen som känns inspirerande. När man däremot har gjort det, och hittat kläderna man tänker använda, kan tankarna komma på att hitta rätt musik för att skapa stämning när gästerna väntas. Just vid Halloween ligger fokus på mörker och lite skräck men också på att göra det mysigt och trevligt. Ofta spelas tuff hårdrock á la Alice Cooper för att verkligen plocka fram det läskiga. Han och en del andra hårdrockare använder gärna svarta kläder och kedjor, dödskallar, ormar och annat som kan anses som lite otäckt, som rekvisita på scenen. Detta kan inspirera till en riktigt ruskig (och kul!) Halloweenfest!

Vågar du utmana dig själv?

Oavsett vilken musikstil du gillar och oavsett om du vill göra ett statement genom din klädstil eller inte, varför inte vidga dina vyer på exempelvis Halloween? Testa plagg med hårdrockstema, det kan inte bli fel!