Musik som ger bättre sömn

Musik kan användas för att förbättra nästan alla aspekter av vårt liv – allt ifrån träningen till att pendla till jobbet känns ju sannolikt lite roligare om man har bra musik att lyssna på. Det är inte bara inbillning, då flera olika studier utförda av forskare visar att musik kan påverka vårt psyke och vår kropp positivt i olika sammanhang. Om man till exempel lyssnar på viss musik när man arbetar eller studerar kan det förbättra ens koncentration, och om man lyssnar på musik som man tycker om när man tränar kan det förbättra ens prestation. Musik kan också hjälpa oss när vi vill göra det motsatta till att koncentrera oss och prestera – nämligen slappna av inför att vi ska sova.

En studie som genomfördes år 2016 visade till exempel att människor som lyssnar på klassisk musik innan de somnar upplever färre sömnproblem. I studien deltog just människor som hade olika former av problem med sömnen, och de fick lyssna på klassisk musik i 45 minuter innan de gick och lade sig. Studien fortgick under tre veckor, och efter denna period sade hela 85 procent av deltagarna att de sov bättre, och dessutom var på allmänt bättre humör under dagarna. Detta kan jämföras med de deltagare som istället fick lyssna på ljudböcker innan de somnade, där motsvarande siffra bara var 30 procent.

Det behöver dock inte vara klassisk musik man lyssnar på för att det ska ha en lugnande effekt som förbättrar sömnen – vilken musik som fungerar bäst beror på vilken musiksmak man har till vardags. Som ett exempel kan nämnas en person som deltagit i en annan studie gällande musikens effekt på sömnen, som på dagtid lyssnade på speed metal. När denna person skulle slappna av lyssnade hen på AC/DC – som ju i jämförelse med speed metal är lugnt och avslappnande!

Vad är det då i musiken som gör att det har en lugnande effekt? Forskare tror att det beror på att musiken sänker nivån av noradrenalin, som är ett stresshormon, i kroppen. Det gör alltså att det blir lättare att slappna av, vilket också gör det lättare att somna.

Det finns dock ingen musik i världen som kan få en att sova bättre om man har en dålig säng. Då kommer man sannolikt att vakna med ryggont eller andra problem oavsett hur avslappnad man var när man somnade. Därför är det viktigt att investera i en bra säng som man kan sova gott i. Vill man till exempel ha lite extra höjd på sängen och rejält med plats att bre ut sig på passar en kontinentalsäng perfekt. Du kan köpa en kontinentalsäng för en billig peng på Fyndab.com, så att du kan vara säker på att du har alla förutsättningar för en riktigt god natts sömn.