Musik som väcker känslor

Thank you for the music – så sjöng den svenska popgruppen ABBA år 1977, och det är nog något de allra flesta människor skulle skriva under på. Att musik har en otroligt stor inverkan och påverkan på oss människor är till och med vetenskapligt bevisat. Ja, det är förresten inte bara människor som påverkas av musik. Vi har nog alla läst och förundrats över hur man spelar operamusik för kossor för att få dem glada och därmed producera mer och godare mjölk, och somliga påstår att även växter njuter av musik.

Musik bidrar också i hög grad till att skapa stämningar av olika slag. Du har nog aldrig sett en skräckfilm där en trallvänlig pianoslinga i dur ackompanjerar den mest nagelbitande, mörka scenen i filmen. Och när Jack tar farväl av Rose i klassikern Titanic, ja då spelar stråkarna som om det inte fanns någon morgondag. Vid fotbollsmatcher, basketmatcher, under friidrottstävlingar och inför lopp av olika slag pumpar vanligtvis musiken, inte sällan är det toner från svenska superstjärnor som Avicii, Swedish House Mafia eller Zara Larsson som ljuder. Allt för att peppa såväl publik som idrottsstjärnorna till prestationer utöver det vanliga.

Musik har också förmågan att väcka gamla minnen till liv. “Forever young” med Alphaville kan kasta oss tillbaka till lågstadiets disco, där vi blygt hoppades på en dans med klassens sötaste. Discodängan “I will survive” med Gloria Gaynor tar oss tillbaka till det glada 70-talet med dess vida byxor, utsvängda lockar och rostfärgade färgskala. Och mer än en gång har vi nog alla börjat klappa och stampa takten när Queens gamla hit “We will rock you” dunkar igång. När ens spellista plötsligt slumpar fram en gammal ballad kan tårarna plötsligt, från ingenstans, trilla ner från ens kind. Man har blivit rejält påmind om en gammal förälskelse som kanske aldrig blev något mer, allt tack vare bara några inledande toner av en låt. På samma sätt kan vi bli glada och börja sittdansa när vi hör en gammal favoritlåt som kanske spelades på en festival för länge sedan, som vi inte hört på flera år.

För att sammanfatta det hela kan musik verkligen påverka våra känslor. Ibland bör man till och med vara försiktig med vad för typ av musik man lyssnar på, kanske särskilt när man är ledsen. Mycket av den musik som finns kan göra oss ännu mer ledsna. Då är det bättre att slå på någon glad låt, en man känner att man får kraft och styrka av. Eller varför inte låta det vara tyst för en gångs skull? Tystnad är något vi inte är särskilt vana vid längre, men det kan vara nog så nyttigt. Kanske kommer man närmre sina tankar – eller kanske är det musik som får en att göra det?