Kungen av pop

En av de absolut största stjärnorna inom musiken måste ändå sägas vara Michael Jackson – de som aldrig hört hans namn är en extrem minoritet av jordens befolkning. De flesta har någon gång dansat till hans klassiker Thriller, Beat It och Billie Jean, för att bara nämna några. Hans moonwalk har blivit nästintill ikonisk, och hans silverhandskbeklädda hand har synts vinka från många reklamaffischer.

Historien om Michael Jackson tar sin början år 1958, när han föds i Gary i Indiana, USA. Han växte upp tillsammans med sina åtta syskon, varav flera av dem satsat på karriärer inom musiken. 1963 började Michael uppträda tillsammans med några av sina bröder i gruppen Jackson 5, alltså bara fem år gammal. En av gruppens mest kända låtar kom att bli “ABC”, men de har även gjort låtar som “How funky is your chicken?” och “La-la (means I love you)”. År 1971 började Michael sin solokarriär, och kom senare att kallas “the King of pop”, vilket säger en hel del om hans storhet. Flera av hans skivor blev världens bäst säljande någonsin, albumet “Thriller” såldes i mellan 65 och 105 miljoner exemplar.

Musikvideon är något som Michael Jackson använde i hög grad för att marknadsföra sin musik. Han var något av en pionjär i det avseendet, och revolutionerade musikvideobranschen med sina konstnärliga och “filmaktiga” videos. Videon till låten “Thriller”, till exempel, är 14 minuter lång och som en skräckfilm i miniformat, med repliker och ett häftigt dansnummer. Den räknas till en av världens bästa musikvideos genom tiderna.

År 2009 skulle Jackson ha gjort en stor comeback, med 50 konserter på O2 arena i London. Dessa konserter, som skulle ägt rum under nästan ett år, blev dock aldrig av då Michael den 25 juni avled efter att ha drabbats av hjärtstillestånd. Orsaken till detta visade sig senare vara en överdos av ett narkosmedel. Efter stjärnans död spred sig många rykten, vilket är ganska vanligt kring kändisars död – särskilt när de dör så pass unga (Michael var 50 år när han dog). Somliga påstod att han hade blivit mördad, medan andra menade att han hade iscensatt sin egen död. En minnesceremoni hölls den 7 juli på Staples Center i Los Angeles, där bland andra Lionel Richie, Mariah Carey och Stevie Wonder hyllade Michael med uppträdanden.