Musik i många olika stilar

Musik är ett väldigt brett begrepp, som de flesta känner till finns mängder av olika musikstilar. Här följer en genomgång av några av de vanligaste.

  • Pop. Detta är en av de absolut vanligaste musikstilarna, som de flesta människor tycker om – eller åtminstone kan tänka sig att lyssna på. Pop kännetecknas ofta av trallvänliga, lättlyssnade melodier, inte sällan i dur. Det spelas ofta på radio, och flera av de mest kända artisterna spelar just popmusik. Bland dessa kan nämnas till exempel Michael Jackson, Britney Spears och Backstreet Boys.
  • Rock. En i princip lika känd och omtyckt musikstil som pop. Rocken är något “tuffare”, och innehåller inte sällan riviga elgitarrer och arga trummor. Från början var det många som var rädda för rock, och en del menade till och med att det var “Djävulens musik”. Detta har dock ändrats, och sedan ganska många år tillbaka hör rock till de mest lyssnade musikstilarna i världen. Några kända rockartister är Kiss, Queen och Alice Cooper.
  • Hiphop. Denna musikstil är relativt ung, då den tog sin början under 70-talet i Bronx, en stadsdel i New York, USA. Det var afroamerikanska och puertoricanska ungdomar som formade denna musikstil, som snarare bör kallas en rörelse, en kultur. Den blev under 80-talet mer mainstream, och bland de mer kända hiphop-artisterna kan nämnas Tupac Shakur, Jay Z och Eminem.
  • Klassisk musik. En väldigt vid term, men som i korta drag är äldre musik som har bestått flera århundraden, och därmed anses ha ett kulturellt värde. Några av de mest kända klassiska tonsättarna är Mozart, Schubert och Beethoven. De skrev instrumentella musikstycken, med mycket piano och stråkar, som de allra flesta av oss än idag tycker om att lyssna på – inte sällan som bakgrundsmusik.